4 ОКТОМВРИ 2013 - ДЕН НА УСМИВКАТА

За трета поредна година Асоциацията на Денталните Мениджъри в България отбелязва Световния ден на усмивката - всеки първи петък на октомври. Този ден преминава под мотото: "Направи добро. Помогни на някого да се усмихне". На 4.10.2013 г. екипът на Бургасдент ще посети Център за настаняване от семеен тип към Сдружение Детски Център "РОНКАЛИ" с много подаръци за децата.

Центърът приема и се грижи за 15 безнадзорни деца от улицата, сираци и деца от семейства в неравностойно социално положение. Работи денонощно и осигурява, близки до семейните условия за живот на децата - уютен дом, храна, облекло, битово обслужване, адаптационни и рехабилитационни индивидуални и групови програми, възпитание, психологическа подкрепа, занимания по интереси, възможности за образование. В Центъра се работи и със семействата и близките на децата за възстановяване и поддържане на семейните отношения, с оглед постигане на евентуално връщане на детето в семейна среда.

Лого на празника е усмихнато жълто лице-емотикон. Основател на деня и емотикона е американския график Харви Бел. Той създал усмихнатото лице като част от рекламна кампания през 1963.

Преди да почине през 2001 г., вече на прилична възраст, Харви Бел, окончателно определил своята мисия - той виждал себе си като международен посланик на щастието и измислил този празник - Международен ден на усмивката.

Според Бел това трябва да бъде денят "посветен на доброто настроение и добрите дела" и да преминава под мотото: "Направи добро. Помогни на някого да се усмихне".

Бел смятал още, че това трябва да бъде ден, в който всеки да се усмихва и да дарява усмивки на околните. Датата е в началото на октомври, защото началото на есента определено има нужда от повече усмивки.

Празникът на усмивката се отбелязва за първи път в американския град Уорчестър, щата Масачузетс на 1 октомври 1999 г. Хиляди ученици от този град изготвят картички с усмихнатото лице, които изпращат на болници и клиники.

Това се превръща в национално и международно водещо събитие на новинарските потоци, съобщават от фондацията Worldsmileday.

Специално за този ден пощенските служби на САЩ издават пощенска марка с усмихнатото лице, което се повтаря в чест на този ден и през следващите години.