БЕЗПЛАТНО СИЛАНИЗИРАНЕ НА ДЕТСКИ ЗЪБИ - СИЛАНТИТЕ ЗАЩИТАВАТ ПЪРВИТЕ ПОСТОЯННИ ДЪВКАТЕЛНИ ЗЪБИ

Защитете зъбите на децата си! Клиника "Бургасдент" участва в кампания за БЕЗПЛАТНО поставяне на силанти на постоянните шести зъби на деца от 5 до 9 годишна възраст в рамките на Национална програма за профилактика на оралните заболявания през 2019 г. За повече информация може да посетите www.oralnaprofilaktika.bg.

Услугата е БЕЗПЛАТНА за родителите в цялата страна в денталните кабинети, които са включени в програмата.
МОЖЕТЕ ДА ЗАПАЗИТЕ ЧАС на тел. 056 500011, 056 811011 или 0879803044

Как силантите защитават зъбите на децата?

Нелекуването на зъбния кариес и заболяванията на венците води до силна болка, загуба на зъби и заболявания на други органи и системи в организма. Силантите предпазват от зъбен кариес, като образуват бариера между зъба и бактериите, които водят до кариес.

Силантите защитават първите постоянни дъвкателни зъби в периода на растеж. Минерализацията в зъбните фисури (вдлъбнатинки или ямки) е относително ниска и това увеличава риска от развитието на кариес малко след пробива. Силантите предпазват дъвкателната повърхност до 2-4 г.след пробива – период, в който зъбите "узряват", т.е., извършва се минерализацията на зъба. По последни проучвания това окончателно се осъществява до 10 години след пробива и всяка защита от натрупаната храна върху зъба - е полезна.

Процедурата силанизация е безвредна и безболезнена, като включва първоначално изтриване с четка и почистване с безвреден дентален гел на натрупаната плака за секунди. Следва измиване с вода на зъба и подсушаване. Накрая се поставя с шприц тънък слой силант в ямките на зъба и се втвърдява с дентална лапма. Детето може да се храни и пие веднага след поставяне на силантите.

Силантите са млечнобели на цвят и могат да останат в устата на детето до 4 г. след поставянето, като се подновят по всяко време при нужда. С течение на времето зъбите се минерализират и не са толкова податливи на влиянието на външните фактори и детето расте, а по-големите деца се грижат по-добре за зъбите си и опасността от кариес намалява. Целта на силантите е да предпазят зъбките на децата в първите години след пробива, когато зъбките са недостатъчно устойчиви на влиянието на храната и бактериите и децата все още не могат да се справят добре с четката и пастата.

Целта на кампанията е по време на най-уязвимия период да се предпазят първите постоянни дъвкателни зъби на децата (шестите зъби). Извън кампанията могат да се силанизират и 4,5,7 и 8 зъб веднага след тяхния пробив.

Силанизацията е стандартна практика в развитите държави, като манипулацията се поема изцяло от здравна каса.